Agrofagi
Tak zwane agrofagi to organizmy, z którymi raz na jakiś czas musi zmierzyć się każdy ogrodnik czy rolnik. Pod tą nieco enigmatyczną nazwą kryją się znane szerszym odbiorcom patogeny, szkodniki i chwasty. Definiując zatem pojęcie „agrofaga” należy określić go mianem niepożądanego organizmu, takiego jak patogen, szkodnik czy chwast, wpływającego w sposób szkodliwy na uprawiane rośliny, płody rolne czy nawet zwierzęta hodowlane. Szkody wynikające z pasożytniczej działalności agrofagów są nierzadko bardzo duże. Nieurodzaj związany ze stratami wiąże się z kolei z mniejszym zarobkiem dla rolników, a także ze zwiększeniem cen żywności. Nic zatem dziwnego, że wielu osobom zależy na zwalczaniu szkodników oraz na stosowaniu efektywnych działań profilaktycznych, mających ochronić rośliny przed potencjalnymi zagrożeniami.
Patogeny – rodzaje i charakterystyka
W skład agrofagów wchodzą między innymi tak zwane patogeny, czyli czynniki chorobotwórcze roślin. Niechroniona roślina może zostać zarażona w sposób nieinfekcyjny lub infekcyjny. W pierwszym przypadku patogenem nierzadko są po prostu nieprzychylne warunki atmosferyczne. Mogą to być na przykład zbyt duże opady deszczu, nieuregulowana temperatura, nieodpowiednia ilość światła czy po prostu zanieczyszczenia środowiska. Oprócz czynników atmosferycznych warto wspomnieć również o czynnikach glebowych, czyli związanych – jak sama nazwa niejako wskazuje – z deficytem składników odżywczych, zasoleniem ziemi czy nieodpowiednią ilością wody (nadmiarem lub niedoborem). Zazwyczaj nieinfekcyjne patogeny występują na dużym obszarze. Nie jest to jednak problem, ponieważ w takich przypadkach nie trzeba wprowadzać na przykład kwarantanny i można od razu zabezpieczyć cały teren uprawy. Patogeny infekcyjne to z kolei wszelkiego rodzaju wirusy, bakterie czy grzyby. Warto wspomnieć również o tak zwanych pasożytniczych roślinach nasiennych. W przypadku tego rodzaju chorób, ich występowanie jest punktowe. Przez takie ułożenie o wiele trudniej wyleczyć infekcję, jednak nie jest to oczywiście całkowicie niemożliwe.
Szkodniki – rodzaje i charakterystyka
Oczywiście agrofagi to wspomniane już wcześniej szkodniki. Innymi słowy będą to zatem wszystkie organizmy żywe powodujące szkody na terenach upraw rolnych, w sadownictwie czy nawet przydomowym ogrodzie. Poza ogrodnictwem mianem szkodników określa się również organizmy uszkadzające zbiory muzealne czy biblioteczne. W zależności od miejsca występowania można więc wskazać przynajmniej kilka rodzajów szkodników. Mowa tutaj między innymi o różnych gatunkach ślimaków, roztoczy czy owadów. Na przestrzeni lat udoskonalano metody ochrony przed szkodnikami. Dziś warto wskazać przede wszystkim metody profilaktyczne (to jest między innymi niszczenie chwastów, płodozmian, przestrzeganie terminów siewu, stosowanie odpowiednich sprzętów rolniczych, używanie odporniejszych odmian roślin), biologiczne czy chemiczne.
Chwasty – rodzaje i charakterystyka
Agrofagami są również chwasty, czyli rośliny rosnące na terenie upraw i jednocześnie rośliny w takim miejscu niepożądane. Co istotne, chwasty pojawiają się również na łąkach, pastwiskach czy polanach, jednak w takich przypadkach nie szkodzą one innym roślinom uprawnym. Zagrożenie ze strony chwastów jest tak duże, że na przestrzeni lat wyodrębniła się nawet osobna nauka – herbologia – która zajmuje się zwalczaniem tychże roślin.
Zwalczanie agrofagów jest bardzo istotne dla współczesnego rolnictwa czy sadownictwa. Na szczęście dostępne metody pozwalają dość szybko pozbyć się ewentualnego problemu.